VVD wil chip op kentekenplaat tegen fraude





 

DEN HAAG - Computerchips op kentekenplaten kunnen voorkomen dat onschuldige mensen boetes krijgen doordat criminelen met gestolen kentekenplaten geflitst worden terwijl ze veel te hard rijden of andere overtredingen begaan.
Dat denkt VVD-Kamerlid Charlie Aptroot. In een debat met minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) zal hij haar binnenkort vragen specifiek naar deze optie te kijken.

"De fraude kan eenvoudig worden voorkomen door kentekenplaten met een op afstand leesbare chip, die zo op de auto worden bevestigd dat de kentekenplaat onbruikbaar wordt bij verwijdering", schetste de VVD’er zondag.


"Deze chip is af te lezen door politie en bijvoorbeeld benzinepomphouders met een eenvoudige en betaalbare scanner. Kosten: 2000 euro per scanner, terwijl de bestaande optische kentekenlezers 25.000 euro kosten."


Onderzoek

Een woordvoerster van het ministerie van Infrastructuur liet zondag weten dat er al onderzoek wordt gedaan naar diefstalbestendige kentekenplaten.

Het gebruik van chips wordt daarin betrokken. Het onderzoek moet eind van het jaar klaar zijn.


Plakken

De VVD vraagt de bewindsvrouw ook de bevestiging van de kentekenplaten aan te passen. Deze platen zijn onlosmakelijk aan auto’s vast te maken.

Aptroot: "Het gaat hierbij niet om lassen of nagelen maar om plakken, een nieuwe techniek. De leveranciers hebben het beschikbaar en het is getest. Worden ze gestolen, dan zijn de platen duidelijk zichtbaar beschadigd en niet langer te gebruiken."

 
 
Bron: Nu.nl
 
  14-11-2011  


|

FlitsKaart