VVN wil hulp burgers tegen onveilige verkeerssituaties





 

Mensen die tegen een onveilige verkeerssituatie aanlopen, zijn vaak bereid zelf een bijdrage te leveren aan de oplossing van het probleem. Dat concludeert Veilig Verkeer Nederland (VVN) in een onderzoek naar burgerparticipatie. VVN roept nu via de website meldpuntveiligverkeer.nl mensen op onveilige verkeerssituaties te melden en daar samen met omwonenden en partijen als gemeenten iets aan te doen.

Dat maakte de organisatie dinsdag bekend. Bij een eerste proef vorig jaar bleek dat in 70 procent van de gevallen mensen bereid zijn zelf iets aan de verkeersproblematiek te doen. In 2012 werden 8000 meldingen van onveilige verkeerssituaties geplaatst. De website is daarmee ook een platform voor gemeenten en andere partijen die iets aan onveilige verkeerssituatie willen doen.

Het meldpunt van VVN wil via de website burgers meer gaan helpen. ’Melders die bij elkaar in de buurt wonen, kunnen elkaar vinden en gaan samenwerken aan een ’digitale buurttafel’. Zo worden vrijwilligers en professionals als gemeenten, politie, scholen en zorginstellingen bij elkaar gebracht voor samenwerking die vooral is gericht op het organiseren van activiteiten’, aldus VVN.

VVN wil ook helpen met het organiseren van acties. Als die succes hebben, krijgt de betreffende woonwijk een buurtlabel om in de omgeving op te hangen. De wijk wordt dan opgenomen in de landelijke Monitor Veilig Verkeer.

De belangenorganisatie is deze nieuwe weg ingeslagen om zo in hoog tempo het aantal verkeersdoden naar beneden te krijgen. Dat gaat nu nog veel te langzaam. In 2011 vielen er 661 verkeersdoden en in 2012 waren dat er 650. ’Die daling is te weinig om in 2020 uit te komen op 500, zoals het Rijk dat wil’, vertelt woordvoerder Rob Stomphorst van VVN.

Daarom zoekt de organisatie ook naar deelnemers die door hun activiteiten sneller onveilige verkeerssituaties kunnen melden. Zo gaan de chauffeurs van vuilophaler SITA melding maken van ongewenste verkeerssituaties tijdens de campagne Samen zie je veiliger.

 
 
Bron: Parool.nl
 
  14-5-2013  


|

FlitsKaart