'Wapenwedloop' jakkeraar-politie





 


DEN HAAG | De verkeerspolitie neemt binnenkort een nieuw laserapparaat in gebruik, waarmee ook automobilisten die een laserschild hebben geïnstalleerd worden gepakt. Het Openbaar Ministerie (OM) meldde gisteren dat de politie de nieuwe lasergun tegen hardrijders in het geheim met succes heeft getest, maar 'praktijkdeskundigen' voorspellen een wapenwedloop tussen snelheidsduivels en politie.




De politie neemt binnenkort twintig tot dertig van de moderne laserguns in gebruik, zegt het Openbaar Ministerie. Die kunnen ook auto's met een zogeheten lasershield betrappen op snelheidsovertredingen. Naar schatting rijden er in Nederland 5000 auto's rond met zo'n lasershield, dat de werking van de laserapparaten van de politie stoort. Het OM wil uiteindelijk alle tweehonderd 'oude' laserapparaten vervangen door de nieuwe Pro Laser III.

Dat is nodig om de veiligheid in het verkeer te waarborgen, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. "Er zijn bestuurders die bewust apparaten kopen om snelheidscontroles te ontduiken. Dat kan niet. Iedereen moet een gelijke kans hebben om gepakt te worden wanneer men overtredingen begaat."
Diverse groepen die zich tegen snelheidscontroles verzetten noemen de aanschaf van nieuwe laserapparaten buiten proportie. "De huidige laserguns zijn nog niet verouderd. Het lijkt ons onzinnig om nieuwe aan te schaffen om alleen die 5000 gebruikers van een lasershield op te sporen. Er zijn maar liefst zes miljoen automobilisten", zegt M. Hurks, de man achter de website flitsservice.nl.


Hurks stelt dat de verkeerspolitie het geld – één apparaat kost tegen de 10.000 euro – beter kan investeren in extra alcoholcontroles. "Alcohol in het verkeer levert meer gevaar op dan een automobilist die te snel rijdt."



Ook de Tuf-Tuf Club, bekend van het verzet tegen de radarverklikker, plaatst vraagtekens bij de hoge kosten van de laserapparaten. De organisatie doet de aankondiging van het nieuwe wapen af als 'propaganda'.



Ongevoelig



De fabrikant van het laserapparaat, TEC Traffic Systems uit Nieuwegein, laat weten dat de Pro Laser III op korte afstanden, ongeveer tussen de 300 en 600 meter, ongevoelig is voor storingen. "Maar ik zal niet zeggen dat de lasergun tegen alles kan", zegt een woordvoerder van de fabrikant.


In Amerika, waar het apparaat vandaan komt, spreken ze over een 'frog race', een wedstrijd tussen kikkers: politie en automobilisten houden een soort wapenwedloop om elkaar te vlug af te zijn. "De één neemt een voorsprong, waarna de ander weer moet springen om het gat te dichten", zegt de woordvoerder van TEC. Ook Hurks stelt dat hij deskundigen kent die voldoende weten van laserapparatuur om ze kunnen te verstoren. "Alles is te verstoren."



Het bezit van een lasershield is in Nederland overigens strafbaar. De rechtbank in Leeuwarden veroordeelde vorige week nog drie automobilisten die lasershields in hun auto's hadden geplaatst. Zij kregen boetes opgelegd van tussen de 50 en 225 euro.


 
 
Bron: Haagsche Courant
 
  3-9-2004  


|

FlitsKaart