Wat te doen bij controle op detectorverbod?





 

Amsterdam - Per 1 januari 2004 komt er definitief het radardetectorverbod. Hoelang het juridisch standhoudt is een tweede. Wat nou te doen als je aangehouden wordt met een radardetector in de auto?



Justitie meldt dat de boete dan 250 euro zal zijn en dat het apparaat in beslag genomen zal worden. Dit wordt als vaststaand feit gebracht, alsof het een kwestie is van het betalen van een acceptgiro uit Leeuwarden. Dat dit in werkelijkheid anders ligt, probeert Justitie voor zichzelf te houden. In werkelijkheid zult u namelijk een transactievoorstel aangeboden krijgen, ook wel bekend als een schikking. "Indien u dit betaalt voorkomt u een rechtzaak" zal er te lezen zijn. In feite bekent u gewoon schuld door het te betalen. Indien u niet betaalt, zal de Officier van Justitie genoodzaakt zijn om u voor de rechter te slepen.



En dat gaan we dan dus doen. Als u aangehouden wordt en betrapt wordt op het bezit van een radardetector dan zal u waarschijnlijk ter plekke een afstandsverklaring aangeboden worden. Ga hier vooral niet op in!! Het bezit van een radardetector is immers niet verboden, u mag de detector alleen niet in de auto hebben. U kunt tevens al meteen melden dat u niet zal ingaan op een transactievoorstel.
Krijgt u wel een transactievoorstel, dan doet u hier niets mee. Zoals wel bekend loopt Justitie achter op het verwerken van strafzaken. Het kan dus zo 1 tot zelfs 2 jaar duren voordat u voor de rechter moet verschijnen. Tot die tijd mag Justitie uw detector ook niet vernietigen, maar zullen ze deze moeten bewaren. Tegen die tijd zal het verbod naar alle waarschijnlijkheid opgeheven zijn, of misschien niet. U bespaart er in ieder geval wat rente mee. Uiteraard kan het zo zijn dat de rechter uw detector verbeurd verklaard, maar is dit een ramp? U zou hem anders ook kwijt zijn geraakt.


Voor juridisch advies kunt u dan terecht bij Advocaat Wim Anker

 
 
Bron: Flitsservice.nl
 
  20-11-2003  


|

FlitsKaart