`We gaan de minibikes keihard aanpakken'4658x

Justitie verklaart oorlog aan minibikes, zo valt in elk ANP persburo aangesloten medium te lezen. "We gaan keihard optreden", zegt Koos Spee. Grote woorden, maar weinig inhoud. Koos Spee heeft namelijk geen ene drol te vertellen over de reguliere politiekorpsen. Koos Spee is de ringleider van het BVOM (Bureau selectieve Verkeershandhaving Openbaar Ministerie), oftewel, de baas van al die vervelende radar en lasercontroles. De mensen daarachter vallen rechtstreeks onder het BVOM en niet onder de politie. Het BVOM controleert slechts op doorgaande wegen in zowel binnen als buiten de bebouwde kom uitsluitend op snelheid, op de enkele actie na. Hoe willen ze met deze controles dan de minibikes aanpakken, als die al aangepakt moeten worden? Die minibikes zie je uitsluitend in de woonwijken, de plek waar Spee dus niet controleert, omdat er weinig te vangen is. Wie je daar wel zou moeten zien is de reguliere politie, waar Spee dus geen ene drol over te zeggen heeft.


Grote woorden, hoop bangmakerij, weinig daden.SOESTERBERG - Justitie verklaart de oorlog aan de minibikes. De ongekeurde motortjes, die een ware rage vormen zijn levensgevaarlijk. Wie zich nog met een minibike op de weg waagt, riskeert vanaf vandaag een boete van 450 euro. Ook wordt het motortje in beslag genomen.


Justitie heeft besloten keihard op te treden tegen de circa veertig centimeter hoge voertuigjes, omdat het volgens landelijk verkeersofficier van jusititie Koos Spee ‘wachten is op de eerste dode’.


,,Omdat de minibikes maar 150 euro kosten, schrikt alleen in beslag nemen te weinig af,’’ zegt de officier. ,,Daarom beboeten we voortaan voor onverzekerd rijden, het niet dragen van een helm en het veroorzaken van gevaarlijke situaties. Bij elkaar is dat 450 euro.’’


Volgens Spee zijn de speeltjes uit Azië levensgevaarlijk door hun bedroevende kwaliteit. Na drie keer gebruiken doen de remmen het bijvoorbeeld niet meer en is een ongeluk zo gebeurd.


De eerste zwaargewonde viel zondagmiddag in Velserbroek. Een minibike botste op een auto en sloeg over de kop. De berijder van het motortje werd afgevoerd naar het ziekenhuis.


De minibikes zijn van oorsprong bedoeld voor speciale races en kwamen vooral uit Italië. Sinds een paar jaar overspoelen goedkope exemplaren uit Azië de Nederlandse markt. Ze zijn razend populair en worden soms zelfs cadeau gegeven bij een nieuw gsm-abonnement. Volgens importeurs rijden er in ons land al tienduizenden rond. De politie heeft de handen vol aan mensen die er mee op de openbare weg rijden. Dat is verboden, omdat de minibikes geen typegoedkeuring hebben. Alleen al de Rotterdamse politie nam er de afgelopen tijd tweehonderd in beslag.Wat Spee betreft wordt de verkoop van minibikes verboden. ,,Daarover praten we nu met het ministerie van Verkeer en Waterstaat.’’Ook de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) maakt zich grote zorgen over de brommertjes. De keuringsdienst zegt van diensten uit andere Europese landen te hebben gehoord dat ze ernstige constructiefouten vertonen.

Bron:  Algemeen Dagblad

Melder: MarcelH

Deel op Twitter Deel op Facebook Deel met Whatsapp Deel met Telegram