Weggebruiker Maas en Waal wacht bonnenregen





 

MAAS EN WAAL - Het verkeershandhavingsteam van de politie Gelderland-Zuid wil dit jaar minimaal 266.500 bekeuringen uitschrijven. De meeste bonnen, 243.750 stuks, zullen betrekking hebben op te hard rijden.





Het team hoopt daarmee het aantal snelheidsovertredingen te beperken tot een maximum van tien procent op wegen in het Land van Maas en Waal en de rest van gebied.



De Politie Gelderland-Zuid kent drie districten: Tweestromenland, Nijmegen en De Waarden. De gemeenten Druten, West Maas en Waal, Wijchen en Beuningen vallen onder het district Tweestromenland. Het verkeershandhavingsteam is gevestigd in Wijchen.



Ook automobilisten die alcohol hebben genuttigd, worden streng aangepakt. In 2003 wil de politie Geldeland-Zuid minimaal 1150 bonnen uitschrijven voor rijden onder invloed. Het uitdelen van de bonnen dringt het gebruik van alcohol -meer dan 0,5 promille- in het verkeer terug tot 1,5 procent in 2004, zo wordt verwacht. Circa vijftigduizend blaastesten worden er dit jaar door de politie Gelderland-Zuid afgenomen. Dat gebeurt tijdens grote alcoholcontroles, maar ook tijdens surveillances. Bovendien moeten betrokkenen na elk ongeval blazen. Bij grote evenementen en feesten wordt ook regelmatig gecontroleerd op het rijden onder invloed.



Voor het niet dragen van autogordels wil het verkeershandhavingsteam tenminste 8300 bekeuringen uitdelen. Daarnaast moeten er minimaal 3700 bromfietsers zonder helm op de bon worden geslingerd. Het percentage mensen dat een gordel, respectievelijk een helm draagt zou zodoende in 2004 worden verhoogd tot 90 procent, zo staat in het Beleidsplan 2003 van de politie Tweestromenland te lezen.



Ook weggebruikers die door rood licht rijden, moeten eraan geloven. Voor die overtreding wil het verkeershandhavingsteam minimaal 9600 bonnen uitschrijven.



Het verkeershandhavingsteam neemt niet alle bekeuringen voor zijn rekening. De drie districten moeten zelf ruim 52.000 bonnen uitschrijven, iets minder dan 20 procent van het totaal.



De flitspaal is een dankbaar hulpmiddel voor de politie. Veel snelheidsovertredingen worden door vaste camera's vastgelegd, net als door rood licht rijden. Behalve van de flitspalen maakt de politie gebruik van onder meer laserpistolen. Elke week wordt 200 uur besteed aan de controle van automobilisten op hun snelheid.

 
 
Bron: De Gelderlander
 
  1-8-2003  


|

FlitsKaart