Wegpiraten krijgen les in de kerk





 

12 DECEMBER 2002 - GENEMUIDEN/STAPHORST - Alle kerken in Genemuiden en Staphorst kunnen binnenkort een lesbrief verwachten van de verkeersveiligheidsorganisatie 3VO. Juist in deze plaatsen waar geloof en kerk een grote rol spelen, lijkt hard en roekeloos rijden ‘lekker, leuk en cool‘ te zijn. De bedoeling is om daarover met de jeugd in gesprek te komen.



Lex Morreau, namens 3VO werkzaam in de Kop van Overijssel voor het project Duurzaam Veilig, deelde deze plannen maandagavond mee tijdens een bijeenkomst van het nieuwe verkeersplatform in Genemuiden. ‘Genemuiden en Staphorst zijn van die plaatsen waar een groot percentage van de bevolking naar de kerk gaat. In de kerken wordt gesproken over wat wel en niet mag en over zondebesef, maar tegelijkertijd zie je, vooral onder jongeren, dat hard rijden stoer is.



ZONDEBESEF



Kennelijk valt het overtreden van verkeersregels, vooral wanneer het gaat over snelheid en veiligheid, niet binnen het zondebesef van deze mensen‘, aldus Morreau. Volgens hem gebeuren er in Genemuiden en Staphorst duidelijk meer ongevallen dan gemiddeld. In veel gevallen gaat het ook om eenzijdige ongelukken. ‘We zien er bijvoorbeeld veel jeugd zonder helm op de brommer rondrijden en we krijgen er maar geen grip op.‘ Door middel van een lesbrief die momenteel wordt opgesteld, hoopt 3VO ingang te krijgen in met name de protestants christelijke kerken. Morreau: ‘Je kunt dan denken aan catechisatie, waar de brief onderwerp van gesprek kan worden. Wie weet helpt dát.‘ Het uiterst kritische verhaal van hem werd maandagavond ook nog eens onderstreept door de actualiteit. Terwijl Morreau zijn pleidooi hield achtervolgde de politie vanuit Genemuiden een wegpiraat richting Hasselt. Hierbij liep de snelheid op naar 160 kilometer per uur. Op de brug bij Hasselt haalde de coureur ook nog eens in over een doorgetrokken streep. Nauwelijks een etmaal daarvoor had een 24-jarige Genemuidenaar alle geluk van de wereld toen hij een bocht in de Randweg miste en in de sloot belandde.

 
 
Bron: Zwolse Courant
 
  12-12-2002  


|

FlitsKaart