Wegpiraten op A10 massaal tegen de lamp





 

AMSTERDAM - In één jaar tijd hebben agenten van de Dienst Verkeerspolitie op de ringweg A10 rond Amsterdam ruim 1100 rijbewijzen ingevorderd van automobilisten die te hard reden of met een glas te veel op achter het stuur kropen.








De meeste verkeerszondaars zijn door onopvallende surveillancewagens van de weg gehaald, kregen een proces-verbaal en moesten onmiddellijk hun rijbewijs inleveren. Daarbovenop komen nog eens de honderden bekeuringen die er worden uitgedeeld nadat een automobilist is geflitst.



agressie



De harde sanctiemaatregelen passen in het kader van de aanpak van verkeersagressie, waarmee politie, het openbaar ministerie en de gemeente Amsterdam de verkeersveiligheid in de stad willen vergroten. De aanpak van de zogenoemde verkeershufters heeft topprioriteit gekregen in het veiligheidsprogramma dat in Amsterdam is opgesteld.



"Automobilisten die 50 kilometer of meer te hard rijden, recidivisten en bestuurders die te veel gedronken hebben kunnen onmiddellijk hun rijbewijs inleveren en hun auto laten staan", zegt politiewoordvoerder Remco Gerretsen. "Als ze het document niet bij zich hebben, vorderen we het voertuig in totdat ze het alsnog op het politiebureau komen laten zien."



Naast het afpakken van rijbewijzen van de grootste verkeerszondaars wordt ook op andere manieren geprobeerd het weggedrag te verbeteren, onder meer door fikse bekeuringen uit te schrijven voor overtredingen als rijden door rood licht en het niet dragen van veiligheidsgordels. Ook worden her en der in de stad reguliere verkeerscontroles gehouden, waarbij honderden auto's worden gecheckt.



Verder kunnen Amsterdamse politiemensen als ze in hun vrije tijd overtredingen in het verkeer constateren dit melden op een speciaal telefoonnummer. Deze zogeheten horkenlijn is al honderden keren gebeld door dienders, waardoor wegmisbruikers alsnog een bekeuring voor hun wangedrag in de bus kregen.

 
 
Bron: De telegraaf
 
  12-3-2004  


|

FlitsKaart