West: Boos om bekeuring op de N11





 

Er zijn veel Leidenaars die regelmatig over de N11 van Leiden naar Alphen aan den Rijn richting Utrecht rijden. Een autoweg waar de maximum snelheid 100 kilometer per uur bedraagt. Een jaartje geleden kon je er nog lekker scheuren, maar de N11 is een drukke weg geworden dus een echte racebaan is het niet meer.



Aan het einde van die N11 wordt bij beide stoplichten voor het aquaduct in Alphen een snelheid van 70 kilometer aangegeven. Dat gebeurt zo'n 150 meter voor ieder stoplicht. Voorbij de stoplichten onder het aquaduct door staat wederom een bord dat 70 kilometer aangeeft. Je nadert daar een haakse bocht die niet met hoge snelheid is te nemen, zelfs niet door Michael Schumacher.



Wat doet iemand die regelmatig deze weg rijdt? Die vertraagt bij het laatste stoplicht, trekt op tot na het aquaduct en laat dan het gas los in de wetenschap dat die scherpe bocht er aankomt. En juist die plek grijpt de politie Hollands Midden aan om wat bij te verdienen. Dat vindt althans Henny Nijssen uit Leiden. Hij werd afgelopen zaterdag op die plek bekeurd.



,,Bij het laatste bord met daarop 70 wachtten zeker 3 motorrijders en een viertal agenten de argeloze automobilist op'', aldus Nijssen. ,,Je wordt blijkbaar geacht direct na dat bord die snelheid aan te houden, dus te remmen. Een ieder die slechts het gas loslaat, ziet opeens een motormuis naast zich verschijnen. Deze agent verzoekt je vervolgens na het aquaduct de berm op te zoeken waar je een prent krijgt.''



Naar de letter van de wet heeft de politie gelijk, erkent Nijssen. ,,Maar als je het zo bekijkt rijdt op die plek iedereen te hard. Het is een simpele manier van geld verdienen. Ik kan mij echter niet voorstellen dat deze politieaanpak door de modale automobilist op prijs wordt gesteld. Ik vind dit derhalve makkelijk geld verdienen voor de overheid. Ga boeven vangen of controleer de echte wegvervuilers.'' Met pijn in het hart betaalt Nijssen de bekeuring. Maar rechtvaardigheid is anders, vindt hij.



Jaap Nelemans, voorlichter van het Regionale Verkeers Handhavings Team (RVHT) Hollands Midden, is voor ons in de zaak gedoken. Het RVHT blijkt zaterdag op die plek in totaal 30 bekeuringen te hebben uitgedeeld voor het overschrijden van de maximumsnelheid. Er werd gecontroleerd met laserguns. Uit het proces verbaal blijkt volgens Nelemans dat Nijssen 111 kilometer per uur heeft gereden. ,,Een forse overschrijding dus. Bedenk daar ook nog bij dat de marge 10 procent is. Met andere woorden: waar 70 kilometer per uur geldt, moet je minimaal 77 kilometer rijden om voor een bon in aanmerking te komen. '' De politie heeft Nijssen een brief gestuurd met daarin de motivatie voor de bekeuring. ,,En hij is altijd welkom voor een uitgebreidere uitleg.''



Rest voor Nijssen de schrale troost dat hij niet de enige was die een prent kreeg. De politie schreef niet alleen bonnen uit maar vorderde ook rijbewijzen in. Zo moest een 23-jarige Leidenaar zijn papiertje inleveren omdat hij 160 reed. Een motorrijder (41) uit Voorschoten was recordhouder met 185 kilometer per uur. Ook hij kon het roze briefje inleveren.

 
 
Bron: Leidsch dagblad
 
  23-7-2002  


|

FlitsKaart