Woede over acties tegen wegenproject





 

Ondernemend Nederland is het spuugzat dat actiegroepen zoals Milieudefensie doelbewust verkeersprojecten kunnen lamleggen. Het bedrijfsleven vindt het onbegrijpelijk dat organisaties - met hulp van belastinggeld of donaties van onder meer de Nationale Postcode Loterij - in staat worden gesteld om tientallen broodnodige verbeteringen van de infrastructuur in ons land te ondermijnen.

"Nederland heeft jarenlang de rode loper uitgelegd voor deze groepen en daarmee is er vrij spel ontstaan voor iedereen die verkeersprojecten via juristerij wil traineren", zegt Bernard Wientjes, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Mede daardoor kent ons land een stuwmeer aan vastgelopen infraprojecten die in bestuurlijke versukkeling zijn geraakt en waarvan niks tot uitvoering komt, zo stellen de ondernemers.

"De zestiende minister van Verkeer en Waterstaat is nu al bezig met de besluitvorming van de A4 Midden-Delfland", rekent Wientjes voor. " We hebben het in ons land krankzinnig moeilijk gemaakt met alle onze procedures. Zo'n Milieudefensie is alleen maar bezig met procederen om het procederen. Ze volgen slechts hun eigen ideologie en houden weinig rekening met de wensen van burgers." Goed voorbeeld is volgens de werkgevers de overkapping en verbreding van de A4 bij Leiderdorp. "De bewoners waren in groten getale voorstander, maar Milieudefensie wilde toch een procedure aanspannen bij de Raad van State. Toen het bewonerscomité om een gesprek met de groepering vroeg, meldde Milieudefensie doodleuk dat zoiets niet de gewoonte is", aldus Wientjes.

Wientjes vraagt zich af of deelnemers aan de Postcode Loterij weten dat zij met hun eigen geld gedwarsboomd worden in hun mobiliteit. Milieudefensie zou volgens hem naast overheidssubsidie zeker 1,5 miljoen euro per jaar ontvangen van de Postcode Loterij.



Inspraakchaos
Maar ook een actiegroep als Milieufederatie Zuid-Holland hindert besluitvorming van de A4 Midden-Delfland met hulp van subsidiegeld van de provincie Zuid-Holland. " Dat gaat om zeker 6 miljoen euro. De provincie organiseert op deze manier haar eigen hindermacht en inspraakchaos rond het A4-plan", aldus directeur Bert Mooren van VNO-NCW West. In zijn regio komen 25 projecten al tientallen jaren niet van de grond door politiek gekissebis, gemeentelijke onwil of wurgende procedures.

VNO-NCW-voorman Wientjes haast zich te zeggen dat de democratie uiteraard te allen tijde beschermd moet blijven. " Maar we zijn in dat soort zaken te ver doorgeschoten. Organisaties als Natuurmonumenten proberen in ieder geval mee te denken. We zijn het dan wel niet met ze eens, maar die zijn tenminste niet bezig om alles moedwillig te blokkeren."

 
 
Bron: Telegraaf
 
  9-2-2007  


|

FlitsKaart