Automeeting Spijkenisse ontaard in teleurstellende avond dankzij hysterische politie actiesDatum van foto's:
Tijdstip: 18:00u - 23:00u

Zoals iedereen wel weet, gaan de talloze automeetings (en straatrace evenementen) gewoon ongehinderd door ondanks de soms wat onterechte negatieve publiciteit. Zo verscheen er afgelopen week in ons mailvakje het volgende mailtje van de Maasvlakte Race Club (die al een aantal maanden inactief is trouwens);

Dit is een clubmailing van: Maasvlakte Race Team ( http://auto.clubs.nl/maasvlakte )Hey allemaal,De Maasvlakte Race Club houd op vrijdag 16 augustus rond een uur of 20:00 een meeting op de parkeerplaats achter de Mac Donalds te Spijkenisse, Just like the old days!We gaan ook foto's en filmpjes maken van de meeting van de leden van de Maasvlakte Race Club... Dus zorg dat je erbij bent!We hebben geen patattent uitgenodigt omdat de meesten toch wel effies langs de McDrive rijden....Kom dus langs en neem een hoop mooie auto's/dames mee :o)(Voor de mensen die niet weten waar het is: check gewoon effe www.routenet.nl en tik in Spijkenisse)Greetz MRC~Team

MaassieWij van Flitsservice.nl zelf zijn meestal op Vrijdag in Bodegraven te vinden waar ook iedere week een bijeenkomst is van verschillende auto(tuning)clubs en wat daar door de politie terecht bestempeld word als "autoshow" en geen straatrace meeting.Toen we het mailtje ontvingen konden we van te voren al weten dat we waarschijnlijk hierbij niet aanwezig konden zijn. Spijkenisse ligt immers ver in de Botlek en is niet voor iedereen even goed bereikbaar. Bodegraven ligt iets centraler (in de richting van Utrecht) dus we besloten van te voren al om het gebeuren in Bodegraven in de peiling te houden.Toen we daar aanwezig waren werden we gebeld door Bart da Vinci dat het een beetje uit de hand liep in Spijkenisse. Helaas stonden onze telefoons op voicemail wegens uitgeputte batterijen dus anderen moeten nu even het verhaal doen over hetgene wat zich gisternacht heeft voorgevallen.Bart van de Maasvlakte Race Club en B-Tuned heeft het verslag geschreven en Ursin van streetrace.nl verzorgt ditmaal de foto's.klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto

Het is vrijdagavond 16 augustus. We zijn aan het verzamelen op een vrachtwagenparkeerplaats achter de Mac Donalds van Spijkenisse.

Zo proberen wij weer eens voor de zoveelste keer een stap in de goede richting te doen. Het word al snel druk en na een uurtje komt de eerste politiebus om de hoek kijken. Ze blijven op een afstandje staan. Dus ze observeren en bellen met het hoofdbureau wat de situatie is.De kans om voor Maassie en ik even op ze af te stappen om te vragen (beleefd) of ze er bezwaar tegen hebben dat we hier staan, waarom we hier staan en als er eventueel een probleem mocht zijn of we daar even over konden praten.

klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto

"Dat jullie hier staan kunnen we niks aan doen maar zodra jullie willen gaan racen gaan we dat op alle mogelijke manieren hinderen" luidt het antwoord van de politieagente met d'r haar strak in een knot. "wat doen jullie hier eigenlijk?""Nou we zijn gewoon puur voor de gezelligheid en voor de liefde voor auto's aan het meeten hier. Als vervanging voor het racen. Normaal gaan we in konvooi naar een meeting of show toe en nu wilden we gewoon eens zelf een meeting doen." Is mijn antwoord weer.

Ze bleven nog wel hangen en nadat ik ze mijn zegen had gegeven om mensen te bekeuren voor donuts midden in het publiek liepen Maassie en ik weer terug. Maar al snel kwam de eerste auto in de ogen van de agenten die te hard ging volgens hun.Dus ja... Ik had net tegen iedereen luidkeels geroepen dat het allemaal in orde was en dat er niks gebeurde als wij niks deden, dat ging natuurlijk toen niet meer op en al snel werden de jongedames al snel met een boos gezicht aangekeken. Maar de dames waren zelf ook nogal snel op hun poezelige teentjes getrapt.. (niet zo moeilijk als je de schoenmaat zag) er was namelijk iemand die een digitaal plaatje maakte van de dames..
(Foto; twee Subaru Impreza's die gemoedelijk naast elkaar stonden geparkeerd)

klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto

Gewoon terwijl ze in de auto zaten beetje rond te kijken. Daarop werd dus hard geroepen: "GEEN FOTO'S!!!!!!!!!" Ja hoor alsof 50man zich daaraan houd. En waarom mogen wij geen plaatjes maken van onze belastingcenten?We staan wel in Londen foto's te maken van de Beafeaters (je weet, die gasten die heel de dag stijf staan en nergens op reageren) maar terwijl onze belasting centen aan het werk is, DUS NIET PRIVÉ, mogen wij geen foto's maken?Lijkt me erg stug. Maar ja, als we foto's maken mogen ze geen fouten maken want een foto is keihard bewijs... En tja... als je snel hysterisch bent dan werkt een foto van je werk niet in je voordeel als je word aangeklaagd. Maar enfin..
(Foto; andere dame, die geen enkel bezwaar tegen het maken van een foto had.)

Er word ondertussen nog een foto gemaakt en mevrouw probeert er nu hardhandig voor te zorgen dat er geen foto's meer worden gemaakt van haar kleine boezem.. Dus daar werd wat geduwd en ja logisch dat de camera eigenaar dan gaat terug duwen.Enfin wat er dan even gebeurt weet ik niet dus kan ik ook niet over schrijven. Het enige wat ik weet is dat de politiebus ineens weer vertrokken is. Ik ben weer vrolijk auto's gaan kijken. En er zaten hele mooi exemplaren tussen.. Leuke golfjes, BMW's enz enz.

klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto

En natuurlijk weer de oude bekenden van de Maasvlakte tijd. Maar na een enige tijd word ik door iemand geroepen en die zegt dat ie op de scanner heeft gehoord, omdat ie als persfotograaf werkt heeft ie een scanner, dat er minimaal 15 politie-eenheden aan het verzamelen bij Bureau Spijkenisse. Hmmm... zal wel weer... En toen bleek het waar te zijn.Ik had nog geen rasboerenratakalatavirus gezegd of er komen ineens een tiental politieauto's met hoge snelheid aan geblérd. Hup, gelijk allemaal insluiten, honden paraat en de knuppels in de hand. Zo, nu voelden ze zich eindelijk veilig. De reden voor dit vertoon: Er schijnt iemand geweest te zijn die een politiebus zou hebben klem gereden en daarna meteen de agenten verbaal heeft bedreigd. Er is geen wapen ofzo aan de pas geweest.Toen hebben de politiedames uitgehuild op het bureau en hebben ze de mannelijke agenten erbij gehaald. Die hadden dus van de dames gehoord dat er wel 100 auto's stonden, dat de sfeer aggressief was en dat de boel ieder moment kon escaleren. Dit is bevestigt door de scannerluisteraar.Zoals ik al zei: we waren met een kleine 50 auto's en dat neem ik nog heel ruim. En de sfeer was helemaal niet agressief het was juist hartstikke gezellig. Geen donuts geen burnouts.. gewoon een heerlijk gezellige meeting.

Totdat het hondengeblaf dus ineens de audio van de auto's overstemde.En de dame die zo boos was over de foto kwam nu in een kogelvrij vest aanzetten.. samen met 6 Ă  7 mannelijke collega's en stapten op de volgens HUN bedreiger. Meteen handen op de auto en handboeien om En terwijl ie GEBOEID is zegt hij wat en de agente slaat helemaal door en word helemaal hysterisch. En ze moet door 3 agenten tegengehouden worden en even meegenomen worden om gekalmeerd te worden.Iedereen natuurlijk stomverbaasd en afwachtend wat er komen gaat komt de vrouw van de arrestant aanrennen. Die rent naar de agent toe die haar man vast heeft en raakt in paniek. Word door een agent beetgepakt en die duwt ze weg. Vind je het gek als je ff je controle verliest. En hop, meteen ook in de boeien. Dan komt de zoon van 16 erbij die het helemaal niet eerder in de gaten had wat er aan de hand was en die vraagt aan een agent wat hij nou moet, want allebei zn ouders worden weggevoerd.Antwoord van de agent: "Dat zoek je zelf maar uit". Vind je het gek dat je dan als kind ff gek word? Dus word door z'n vrienden ff meegenomen om in de auto te kalmeren en zegt tegen iemand wat er aan de hand is en zegt waarom ie in de auto gaat zitten. Dit zei ie dus met een paar extra woorden die voor ome agent genoeg waren om hem ook te arresteren en mee te nemen.En nog steeds was er verder niemand die ook maar iets tegen een agent zei. Iedereen bleef gedeisd. Dus geen dreiging en geen escalatie. Dan word er geroepen dat iedereen in een rij kan gaan staan en dat er een algemene controle zal plaatsvinden. Dus ik ga gewoon even met een agent praten en die vertelt dat er in principe niks met de meeting was en dat het door het voorval is verziekt. Maar de beste man stelde wel dat er voor dit soort dingen altijd gepraat kan worden. Over de races niet maar als vervanger kan er altijd misschien wat geregeld worden. Dus de man stelt voor dat ik een afspraak maak met iemand van het bureau of met de gemeente en dat ik eens een babbeltje ga maken.Hij vond dat het erg indrukwekkend uitzag en begreep ons ook wel. Maar orders zijn orders. Dan zie ik de Korpschef lopen en ik stap daar ook maar eens even op af. De eerste vraag van mij: "Meneer, ik wil graag volgende week een afspraak maken voor een gesprek." Dan komt de chef er tussendoor: "Voor wat? Met welke intensie? Wat wil je ermee bereiken? Wat is je doel? (op zeeeeeeeeer snauwende toon)"Dus ik zeg dat het niet om het racen gaat maar om avonden als dit. "Ik heb helemaal geen zin in die discussie en die discussie hoef je niet eens te beginnen. Jullie moeten gewoon oprotten uit mijn district Rotterdam-Rijnmond." "Meneer, ik wil alleen weten wie ik daarvoor moet aanspreken, ik heb helemaal geen zin in een discussie met iemand die over de rooie is." Nou toen had ik het wel gedaan. "Je gaat maar naar de minister, ga daar maar praten."

Inmiddels is de controle in volle gang en hier en daar word een bekeuring uit geschreven. Ik heb me niet zoveel beziggehouden met de controle want ik werd steeds weggestuurd. Dus ben ik maar op zoek gegaan naar een journalist om m'n verhaal ff te doen. En natuurlijk was die er ondertussen ook al.Die heb ik dus m'n verhaal gegeven en zal in de Rotterdams Dagblad van Zaterdag staan als het goed is. Inmiddels is mij ten gehore gekomen dat er nog iemand werd meegenomen voor verhoor. Dat bleek dus omdat hij er van verdacht werd om eerder op de avond weigerde zijn rijbewijs te laten zien.Of hij dan maar even een verklaring wilde gaan tekenen. Ja TUURLIJK, teken je eigen vonnis!! NOT!, en inderdaad ze hadden geen bewijs dus werd al snel weer losgelaten.
(Foto: met zijn allen in de rij voor politie controle)

klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto

Ook opmerkelijk: Een maat van me werd gecontroleerd en ze wilde in z'n kofferbak kijken. Dus hij vraagt om dan eerst even een legitimatie van de agent te zien. Dat had hij dus niet. En toen kwam er even een andere agent bij en die zei dat dat even niet nodig was voor deze controle..Vreemd, volgens mij moet een agent zich ten allen tijde kunnen legitimeren als agent. Wij moeten dat toch ook door ons rijbewijs en met een ID-bewijs? Zij dan toch ook.Nadat we er allemaal er door waren even gekeken wie er nog over was en wie er naar afspreekpunt was gereden. Aardig wat, bleek uiteindelijk.
(Foto: Alles maar alvast open zetten kunnen ze makkelijk kijken)

Toen hebben we besloten om met z'n allen naar Bureau Spijkenisse te gaan om daar voor de deur te wachten op de arrestanten. Na een tijdje gewacht te hebben bleek dat de recherche ze pas de andere ochtend na 09.00u gaat verhoren.Terwijl diezelfde recherche 10 minuten daarvoor met een noodgang het terrein hadden verlaten en via een grote boog om ons heen reed.(note van de redactie: verdachten mogen maar 6 uur vastgehouden worden voor verhoor als zij voor 0:00u zijn aangehouden)

klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto

Wat hier gebeurt is is natuurlijk niet normaal. Een reactie van de politie: "we laten gewoon zien wie het hier voor het zeggen heeft" Ja hoor... als er in hetzelfde district op dat moment 300 jongeren aan het racen zijn ergens dan laten ze ze gewoon racen. Want dan zijn ze ook bang voor escalatie... Dus wie is er nou de baas? Wij, omdat wij met meer zijn.Maar ik hoef helemaal niet de baas te zijn. Ik wil gewoon eens een oplossing. De criminaliteit cijfers van Rotterdam-Rijnmond gaan op deze manier keihard omhoog en het aantal opgeloste zaken gaat drastisch omlaag..Dit soort reportages worden geplaatst bij Flitsservice.nl omdat we naast het zinloze geflits ook tegen zinloos politie optreden zijn. Auto'otje pesten moet eens afgelopen zijn. Crimineeltje pesten dat zien we liever met ze allen.Tekst: Bart da Vinci (Maasvlakte Race Club)
Foto's: Ursin, (streetrace.nl)

Terug naar het reportage overzicht