Groene lijn??? 100 km/uur, anders doet het in de portemonee pijn!!!Datum van foto's:
Tijdstip: 14:00 uur

Na een verregende oud-papieractie in de ochtend zat ik na een douche verder op temperatuur te komen achter de laptop. Vanaf een uur of 1 nam ik een storingsdienst over en kon dus niet al te ver van huis. Op FS zag ik weinig meldingen die voor mij interessant waren. Op de site van Regio Meppel (de actualiteiten-site voor Zuid-Drenthe en IJsselland-Oost) kondigde men op 7 mei een snelheidscontrole aan op de Frieslandroute tussen de A28 en de Friese grens.Als je hier woont, weet je dat het om de N381 gaat, de weg tussen Emmen en Drachten. Deze kruist bij Beilen de A28. Hier kon ik dus de N381 op.


klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto

Enige verwarring was er direct al. Ik was hier al een poos niet langs gereden. Bovenop het viaduct van de A28 geldt een limiet van 80 km/uur. Na de oprit (zuidwaarts) van de A28 staat een bord als op deze foto (verderop genomen), wat dus aangeeft dat je er 100 mag.De weg is daar ook breed zat voor. In het verleden gebeurden hier veel ongelukken door verkeerd inhalen (gokkers).

Ik dacht eerst dat ik hier 80 mocht door een vreemde groene middenstreep. Dit was al eens onderwerp van discussie geweest op het FS-forum. De doorgetrokken streep houdt in dat je die niet mag overschrijden en is dus (volgens de achterliggende gedachte) gelijk een inhaalverbod op die punten.Een VW-Speed-lid had ik vanmiddag ook nog de foto's van de belijning laten zien en die gaf aan niks vernomen te hebben dat er wat ging veranderen aan de belijning op de weg. Kan me dus voorstellen dat het bij anderen ter plekke ook kan leiden tot verwarring.Eerst maar de controle:
vlak voor Smilde zag ik een bekende Astra staan. Ik kon hier echter niet keren en heb bij Hoogersmilde de weg verlaten om vanaf daar weer richting de A28 te rijden.

klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto

De controle stond bij hectometerpaaltje 57.6. Van een afstand was de auto vanuit beide richtingen goed zichtbaar.Dit was de eerste reportage van onder een paraplu; ook hier regende het nog steeds. Bij de Astra aangekomen draaide de agent even het raampje iets open en gaf aan dat hij telefoon had, maar ik kon "zoals altijd" m'n gang gaan met foto's nemen. Toch wel makkelijk als je elkaar onderhand een beetje kent. (Deze agent was dezelfde die eergisteren aan z'n collega vroeg of ik ook even met de nieuwe lasergun mocht meten.)Na de foto's nog even langs de Astra gelopen. Het gesprek was nog niet afgelopen en zou nog even duren. Snel werd nog even doorgegeven dat de controle er vanaf 9.15 uur 's morgens stond. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 133 km/uur. Al met al een nette waarde, welke ik zelf ook op deze weg rij als er weinig verkeer is......

Nog even over de "groen-strook" op de weg (of is het ene rijstrook voor reeën die ook veelvuldig links en rechts van deze weg en soms in de berm lopen....)Op het FS-forum gaf Tukkerpad aan vernomen te hebben dat dit het eerste wegvlak is (was) wat al voldoet aan de nieuwe richtlijnen voor N-wegen om aan te geven of het 80 of 100 km/u is. Groen is dus 100 km/u, geen kleur is 80 per uur...............

klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto

Een link naar de site van Boetegeld=Sneugeld ( VH-Drenthe, maar die is nu uit de lucht) gaf op 24 maart de volgende berichtgeving:
In Drenthe is op de N381 tussen Zweeloo en Emmen een weggedeelte voorzien van een wegmarkering, waarbij een groen vlak op het midden van de weg wordt begrensd door twee ononderbroken strepen. De vraag is, mag je dat soort doorgetrokken strepen overschrijden?
Het Gerechtshof in Leeuwarden heeft in februari het volgende geoordeeld:
”Als er twee ononderbroken strepen liggen tussentwee rijstroken en de ruimte tussen die strepen is duidelijk zichtbaar meer dan 18 cm, dan zijn dat strepen die zij aangebracht ter geleiding van het verkeer en een afbakening van de rijstrook”.
De praktische vraag die zich daarbij voordoet is natuurlijk: “Mag je daar dus inhalen?”

Nou nee dus want:”Als je, ook al is het maar gedeeltelijk, rijdt op het stuk weg tussen die twee lijnen, dan wordt een ander artikel van het RVV overtreden, namelijk de verplichting gebruik te maken van de rijbaan. Het groene weggedeelte tussen de twee doorgetrokken strepen is geen rijbaan en ook geen rijstrook.Als je helemaal links van het tussenliggende weggedeelte rijdt, op de rijstrook voor het tegemoetkomende verkeer, dan houd je je niet aan de verplichting om zoveel mogelijk rechts te rijden”, aldus het kort samengevatte oordeel van het Gerechtshof.


klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto

Nadat ik bij thuiskomst bovenstaand stukje gelezen heb snapte ik de belijning. Komt dus eigenlijk hier op neer:doorgetrokken lijn = verboden te overschrijden,
onderbroken lijn = mag overschreden worden,
groene midden opvulling: 100 km weg,
geen kleur = 80 km weg. Of is het nou toch anders........?????Tekst en foto's: Tento
Terug naar het reportage overzicht