Hoge Vucht te Breda kleurt blauwDatum van foto's:
Tijdstip: 23.00 - 23.30
1733x

Deze avond waren er in heel het land nauwelijks snelheidscontroles gemeld. Meestal een teken dat er KLPD of VHT verkeerscontroles gaan plaatsvinden. MarcoV en ik zijn daarom maar even poolshoogte gaan nemen in de regio.

Op naar Breda alwaar wij het KLPD-steunpunt en de VHT-basis gingen bekijken. Bij KLPD niet veel bijzonders, maar de koffiebus van het VHT was weg, dus maar een rondje Breda langs diverse plekken waarvan bekend is dat daar wel eens alcoholcontroles plaatsvinden.

Toen wij na al veel plekken hadden gehad, de moed dat er in Breda zelf iets zou staan hadden opgegeven, werd op de Nieuwe Kadijk onze aandacht gevestigd op een opvallende motorrijder van VHT. Wij zijn die maar even gevolgd en toen kwamen we inderdaad uit waar we uit wilden komen deze avond.


klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto

In de Bredase wijk “Hoge Vucht” was veel politieactiviteit. Op maar liefst drie plaatsen stond een fuik. Bij de eerste mocht ik doorrijden, en amper 300 meter verder werd ik alsnog de zijstraat links in gedirigeerd door een agent met rode lamp. Hier werd ik onderworpen aan twee blaastesten. Het was niet de eerste keer dat ik moeite had met het in 1x voluit blazen totdat het blaasapparaat afslaat. De tweede keer ging het wel goed.

Vervolgens een gevalletje onoplettendheid van een andere agent. Na de controle reed ik door en stopte volgens de agent niet op tijd voor zijn (overigens onduidelijke) aanwijzingen. Raampje open: “Ja meneer, het is wel de bedoeling dat u stopt”. “We zijn al gecontroleerd hoor”. “Door wie dan?” “Ja, een collega van u een klein stukje terug.”. “Oh oké”. Gelukkig werd dit met schreeuwen bevestigd door de collega.

Hierna hebben we de auto in de wijk geparkeerd en zijn afgelopen op het mobiele kantoor van het VHT.

Gevraagd naar de leidinggevende van de controle. Die was even bezig met een drankrijder zodat we even geduld moesten hebben. De leidinggevende bleek een zeer goede bekende te zijn zodat het geen probleem was als we foto’s gingen maken. Hij meldde ons aan bij de overige collega’s bij de verschillende alcoholcontroles. Een aantal agenten vestigden de voorbijgangers op een nieuw project van de politie Midden- en West Brabant. Hiervoor verwijzen we kortheidshalve naar deze [url=www.wegpiraatvanstraat.nl]website. Wij kregen van de leidinggevende een aantal informatieboekjes om uit te delen evenals een schrijfblok in stijl van deze actie.

klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto

Diverse motorrijders reden rond in de wijk voor algemeen toezicht en om brommers en scooters mee te nemen naar de koffiebus. Hier stond namelijk ook een rollerbank opgesteld zodat het vermogen werd gecontroleerd en zonodig werd geverbaliseerd.

De actie was vooral bedoeld om actief aanwezig te zijn in de wijk. Bij de koffiebus stonden diverse mensen te kijken. Een van de agenten zei het letterlijk, nog weinig drankrijders maar ze waren wel met man en macht actief.

klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto

Wij kregen te horen dat de controle hier rond 00.00 uur zou worden opgedoekt en na een korte pauze zou worden hervat aan de Lunetstraat nabij het NAC-stadion. Deze hebben we niet meer meegepakt omdat we daar al eerder foto’s gemaakt hadden.

Toen we weggingen, was er nog even flink wat actie. De politiemensen moesten met spoed omschakelen. Aantal motorrijders en auto’s reden weg met zwaailicht en sirene. Wij erachter aan. Het leek er eerst op dat de wijk werd afgegrendeld voor een auto waarvoor een paar minuten eerder 6 motorrijders op af waren gegaan. Maar dat bleek niet het geval. Wij enkele motorrijders getracht te volgen. Gehinderd door rode verkeerslichten lukte dat niet echt. Totdat blauw blauw terugkwam geracet. Vanwege een zeer ernstige steekpartij moest de ambulance richting ziekenhuis onder politiebegeleiding. We reden een aantal motorrijders met sirenes en zwaailicht tegemoet die dus snel gekeerd waren. Ze reden voor de ambulance uit terwijl enkele kruisingen (vooral die bij de Noordelijke Rondweg) vrij gehouden werden door andere agenten.

klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto

Hierna keerde de rust weer terug en zijn we huiswaarts gekeerd.

Tien bestuurders kijken te diep in het glaasje

BREDA: Bij alcoholcontroles zijn vrijdagavond en vannacht tien bestuurders betrapt die hun auto bestuurden terwijl zij onder invloed waren. Op de Lunetstraat werden verhoudingsgewijs de meeste aanhoudingen verricht (1 op de 8).

Vrijdagavond hebben agenten van het Verkeershandhavingsteam en het team Breda Noord tussen 22.00 en 24.00 uur een alcoholcontrole gehouden op de Tilman Suijsstraat, de Alard Duhamelstraat en de Cornelis Joosstraat te Breda. In totaal hebben aldaar 478 bestuurders een blaastest afgelegd. Twee bestuurders bleken te diep in het glaasje gekeken te hebben. Eén hiervan was een beginnend bestuurder, een 21-jarige Bredanaar die 415 ug/l blies daar waar 88 wettelijk als limiet is gesteld. De andere bestuurder, een 36-jarige Bredanaar weigerde uiteindelijk zijn medewerking aan een bloedonderzoek. Van deze beide bestuurders is het rijbewijs ingevorderd. Zij zijn na verhoor met een rijverbod heengezonden.

Tussen 02.00 en 04.00 uur werd door het Verkeershandhavingsteam een alcoholcontrole gehouden op de Lunetstraat te Breda. In totaal hebben 40 bestuurders een blaastest afgelegd
waarbij 5 bestuurders werden aangehouden. Eén hiervan betrof een beginnend bestuurder met uitslag 165 na ademtest. De overige bestuurders hadden resp. uitslag van
295, 480, 245 en 270 ug/l.

Een 61-jarige Bredanaar werd omstreeks 22.00 uur op de Duivelsbruglaan betrapt. Hij blies 250 ugl. Verder werd omstreeks 02.55 uur op de A 16 ter hoogte van Rijsbergen een 37-jarige man uit Melle(B) gecontroleerd. Hij kwam uit op 955 ugl, ruim vier keer het toegestane maximum van 220 ugl. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. Vannacht werd ook nog omstreeks 04.20 uur op de Meidoornstraat een 53-jarige Bredanaar aangehouden voor het rijden onder invloed. Hij blies 560 ugl.

Bron PoltieMWBTekst Petertjuh en foto's: MarcoV
Terug naar het reportage overzicht