Overijssel: Nieuwe flitslocaties in HengeloDatum van foto's:
222x

Waar voorheen af en toe een lasercontrole werd gehouden in de wijk Groot Driene vertoeft er nu met enige regelmaat een VW Transporter van het verkeersteam Twente op diverse wegen in deze wijk.

Een persbericht uit 2016 van de krant Tubantia heeft er ook al eens aandacht besteed aan snelheid en verkeer.


“Verkeerstellers in Hengelo leiden nauwelijks tot maatregelen
20 juli 2016

HENGELO – Snelheidsduivels in de straat? De gemeente plaatst regelmatig radartellers, om te controleren.
20 juli 2016

Gemiddeld 65 keer per jaar wordt een radarteller ergens in Hengelo opgehangen. Het aanvragen is niet moeilijk. „Mensen kunnen zich gewoon melden bij de gemeente”, aldus Klaas Pleijzier, verkeerskundige van de gemeente.

Verzoeken
De verzoeken komen uit heel Hengelo. Wat opvalt is de grote vraag uit Groot Driene. Daar wordt vrij regelmatig geteld, bijvoorbeeld aan de Staringstraat en de Brederostraat. De resultaten van de controles leiden in weinig gevallen tot maatregelen. Er is meestal weinig aan de hand, zegt Pleijzier. Vrijwel alle verzoeken komen van ouders met jonge kinderen. Pleijzier vindt dat begrijpelijk: „Zij ervaren de snelheid in hun straat heel anders dan mensen zonder kinderen. Daarnaast zegt de gemeente geen geld te hebben om overal aanpassingen te doen.

Wegversmallingen
Pleijzier: „We kunnen niet overal 30 kilometer gebieden aanleggen. Bovendien is het de vraag of je de stad vol moet leggen met drempels en wegversmallingen.” Soms hoopt een bewoner op pieken in de snelheidsmeting en probeert hij de snelheidsmetingen te beïnvloeden. Bij de gemeente is het verhaal bekend van een Hengeloër die klaagde over de snelheid in zijn straat en een radarteller aanvroeg. Toen de resultaten van de telling binnenkwamen, vertrouwde de gemeente het niet: er zaten vreemde, ‘nachtelijke’ pieken in. Wat bleek: de man had toen het donker was met een bezem heen en weer staan zwaaien voor de teller.

Resultaten
Ook op andere manieren kan er wat mis gaan bij de tellingen. Een auto die een tijdje voor het kastje staat geparkeerd, kan de resultaten beinvloeden. Om die reden is een telling in de Wezelstraat opnieuw uitgevoerd. Nog een bijzondere radarcontrole: die aan de Karel Appelstraat, een nieuwbouwhofje in Medaillon waar je alleen moet zijn als je er woont. Het verzoek kwam van de ene bewoner, de andere bewoner overtrad daar steeds de maximum snelheid. Het tellen duurt veertien dagen, inclusief het plaatsen van het kastje. Dinsdag geeft de beste resultaten. Maandag en vrijdag zijn vaak snipperdagen, woensdag is het markt en zijn de kinderen ‘s middags vrij en donderdag is het koopavond. In vakanties en als het sneeuwt, wordt niet gemeten.”
bron


klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto

foto1 De Brederostraat is een 30 km zone, een VW busje langs de kant, grote kans dat het een radar betreft.

De Reviusstraat in Hengelo, een doorgaande 50 km/u weg voor de wijk.

klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto

Opvallen doet de controle wel.Tekst en foto's: VW-Driver
Terug naar het reportage overzicht