de K band, wat is dat?

De K band is een benoeming vanuit de radiotelecommunicatie en is net zoiets als FM en AM voor de radio is*. FM en AM is dus ingeburgerd voor de normale radio en de K, Ka termen moeten eigelijk net zo bekend worden als FM en AM. De K band stelt het 24 Ghz radargebied voor in radarland. De Ka band representeert het 34 Ghz gebied.

Nu is het zo dat de flitspolitie verschillende apparatuur gebruikt op verschillende wegen. De K band techniek om te flitsen wordt altijd gebruikt in flitspalen. Tevens maakt de regiopolitie voor 99% gebruik van dezelfde K band techniek. Op snelwegen is het hoogst onwaarschijnlijk dat je een controle tegen kan komen op de K band. Maar dit is niet uitgesloten, is sommige gevallen staat de regio politie ook op de snelweg te controleren. Vooral de A10 en A6 heeft last hiervan. Normaal gesproken is alleen de KLPD te vinden op de snelwegen. Het verschil is dat de KLPD met een andere techniek meet, namelijk op de Ka band!

Wel, wat is dan het verschil tussen deze twee? Heel simpel, de K band is vele malen makkelijker te detecteren voor een detector dan de Ka band. De straal van de K band is veel breder dan die van de Ka band en is daarom makkelijker op te pikken. Veel detectors presteren het dan ook redelijk goed om flitspalen en regio controles op te pikken, maar laten het helaas te vaak afweten op de KLPD (Ka-band) snelwegcontroles.
Nu is het in Nederland gebruikelijk om ook nog eens 'van achter' de snelheid te meten, waardoor u alleen maar kan profiteren van reflecties van objecten die op de snelweg rijden of zijn geplaatst. Elk metalen of stenen object reflecteert radar terug, het is alsof u een bal kaatst tegen een muur. Een vrachtwagen zal echter meer radar reflecteren dan bijvoorbeeld een normale personenauto. Daarom zal een detector elke keer weer iets van prestatie verschillen omdat de omgevingsfactoren anders zijn.

De conclusie is dan ook dat een bredere straalbundel makkelijker reflecteert op objecten dan een minder brede straal. Vandaar dat K beter te detecteren valt en Ka veel minder.*Deze vergelijking klopt eigelijk niet. FM en AM staat voor de modulatiesoort, maar dit is wat de gemiddelde Nederlander ervaart als frequentie indelingsverschil. Iemand die dit gedeelte helderder en duidelijkder weet uit te leggen... Mag zich vrij voelen om te e-mailen.

Qua modulatiesoort misschien nog beter te vergelijken met de LG, MG en KG band op een wereldontvanger.


Terug naar het detectoroverzicht